باربارا اسلاوین

تحریم‌های وضع‌شده توسط دولت آمریکا نتوانسته‌اند سیاست‌های ایران را تغییر دهند و این تحریم‌ها در حقیقت اوضاع را بسیار بدتر و مذاکره بر سر یک «توافق بهتر» با ایران را سخت‌تر کرده‌اند.

سرویس جنگ نرم مشرق - اندیشکده شورای آتلانتیک در گزارشی به قلم باربارا اسلاوین مدیر ابتکار آینده ایران در این اندیشکده آمریکایی نوشت: دو سال پیش، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران خارج شد و وعده داد «فشار حداکثری» علیه ایران در مقایسه با باقی‌ماندن در برنامه جامع اقدام مشترک پیامد بهتری را رقم خواهد زد.


مخاطبان گرامی، محتوا و ادعاهای مطرح‌شده در این گزارش، صرفاً جهت تحلیل و بررسی رویکردها و دیدگاه‌های اندیشکده‌های غربی منتشر شده است و ادعاها و القائات احتمالی این مطالب هرگز مورد تأیید مشرق نیست.


اسلاوین با انتقاد از سیاست‌های کاخ سفید اذعان کرد: تحریم‌های وضع‌شده توسط دولت آمریکا موجب انقباض فاجعه‌بار اقتصاد ایران شده‌اند، اما نتوانسته‌اند سیاست‌های ایران را به نحو مثبتی تغییر دهند؛ این تحریم‌ها در حقیقت اوضاع را بسیار بدتر کرده‌اند.

این اندیشکده در ادامه گزارش خود به شرح رویکرد فشارحداکثری ترامپ که به پنج دلیل نتیجه عکس داده است اشاره می‌کند:

- پیشرفت برنامه موشکی ایران

۱- ترامپ روز ۸ مه ۲۰۱۸ خطاب به مردم آمریکا وعده داد که سیاست جدید وی «تهدید ناشی از برنامه موشک‌های بالستیک ایران را برطرف می‌سازد، فعالیت‌های تروریستی ایران را در سرتاسر دنیا متوقف می‌سازد، و مانع فعالیت‌های تهدیدآمیز ایران در خاورمیانه می‌شود.» با این حال، ایران همچنان برنامه موشکی خود را به پیش برده و حتی یک ماهواره نظامی به مدار پرتاب کرده است. این کشور رویکرد تهاجمی‌تری در منطقه اتخاذ کرده و تنش‌ها در خلیج فارس و عراق موجب شده‌اند آمریکا و ایران تا آستانه جنگ پیش بروند. بعلاوه، این امر شاید آمریکا را وادار به خروج از عراق کند و عراق را حتی بیش از پیش در برابر ایران آسیب‌پذیر کند.

- ازسرگیری غنی‌سازی اورانیوم

۲- ایران در پی خروج آمریکا از برجام، به مدت یک سال همچنان از برجام تبعیت کرد و اکنون از اورانیوم کافی با غنای پایین جهت ساخت یک سلاح هسته‌ای برخوردار است و غنی‌سازی اورانیوم در سایت زیرزمینی فردو را از سر گرفته است. اگر آمریکا تلاش کند علیرغم عدم تبعیت از برجام، تحریم‌ها را در قالب «مکانیسم ماشه» بازگرداند، ایران شاید از هر دوی برجام و پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای خارج شود و همان مسیری را دنبال کند که کره شمالی در سال ۲۰۰۳ در خصوص ساخت تسلیحات هسته‌ای در پیش گرفت.

- شکاف میان آمریکا و متحدان

۳- سیاست آمریکا در قبال ایران موجب تعمیق شکاف میان آمریکا و نزدیک‌ترین متحدانش در اروپا شده است، متحدانی که در راستای حفظ برجام تلاش کرده‌اند. تجربه نشان داده که فشار بر ایران تنها زمانی کارگر می‌افتد که ماهیت چند جانبه و اهداف واقع‌بینانه و دست‌یافتنی داشته باشد. برای آنکه تحریم‌ها و دیپلماسی در قبال ایران مؤثر واقع شوند، همکاری و مشارکت اروپا لازم و ضروری است.

- تضعیف اثربخشی تحریم‌ها

۴- دولت ترامپ در قالب تلاش جهت وادار ساختن دیگر کشورها مبنی بر پیوستن به پیکار «فشار حداکثری» علیرغم اولویت‌های سیاسی خودشان، موجب تضعیف تحریم‌ها به‌عنوان یک ابزار سیاست خارجی شده است. تحریم‌ها همانند آنتی‌بیوتیک‌ها اگر بیش از حد استفاده شوند تأثیر خود را از دست می‌دهند. با گذشت زمان، کشورها راهی جهت دور زدن فشارها پیدا می‌کنند. به خصوص چین از قدرت اقتصادی جهت ایجاد مکانیسم‌های مالی بین‌المللی موازی برخوردار است. در آینده که آمریکا واقعاً نیازمند وضع تحریم است، شاید دریابد که تحریم‌ها تأثیر حداقلی دارند.

- عدم تمایل ایران به مذاکره مجدد

۵- خروج آمریکا از برجام موجب بی‌اعتبار شدن دولت حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران و تقویت نیروهای تندرویی شده که قویاً مخالف برقراری روابط عادی با آمریکا هستند. سال آینده، در ایران احتمالاً رئیس‌جمهور جدیدی انتخاب می‌شود که کابینه‌اش را تحصیلکرده‌های دارای مدرک دکترا از آمریکا تشکیل نخواهند داد. مذاکره بر سر یک «توافق بهتر» با چنین دولتی سخت‌تر خواهد بود، حتی اگر جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا شود. تا آن زمان که گفتگو بر سر یک برجام جدید، حل‌وفصل منازعات منطقه‌ای، و مسائل دیگر امکان‌پذیر شود، فرصت‌های ارزشمندی پیشاپیش به هدر رفته‌اند.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است: این پیامدهای زیانبار در مقطعی اتفاق می‌افتند که دنیا درگیر شرایط اضطراری بواسطه همه‌گیری بیماری کووید-۱۹ است. چنین بحرانی می‌توانست بهانه‌ای باشد برای آنکه آمریکا از شدت تحریم‌ها بکاهد. این کار حتی می‌توانست در قالب اقدامی از روی حسن نیت در قبال مردم رنجدیده ایران صورت گیرد. با این حال، علیرغم تضمین‌ها مبنی بر اینکه غذا و دارو مشمول تحریم نمی‌شوند، آمریکا هیچگونه اقدامی در راستای کاستن از گرفتاری‌های ایران صورت نداد. این کشور تلاش کرده بر سر راه درخواست ایران برای وام اضطراری ۵ میلیارد دلاری از صندوق بین‌المللی پول و دسترسی تهران به منابع مالی مسدود شده‌اش در بانک‌های خارجی کارشکنی کند.

به‌جز مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا و تعداد انگشت‌شماری از نومحافظه‌کاران در واشنگتن، معدود کسانی دومین سالگرد خروج آمریکا از برجام را گرامی می‌دارند. در میان متحدان آمریکا، تنها اسرائیل همچنان حامی سیاستی است که صرفاً از فشار تشکیل شده و هیچگونه مشوقی را در بر نمی‌گیرد.

پمپئو اکنون در راستای تمدید ممنوعیت سازمان ملل در خصوص انتقال تسلیحات به ایران پیشگام شده است، ممنوعیتی که طبق برجام در ماه اکتبر منقضی می‌شود. وی از یک استدلال مبهم بهره می‌گیرد مبنی بر اینکه آمریکا علیرغم آنکه دو سال پیش به صورت یکجانبه از توافق هسته‌ای خارج شد، همچنان از طرفین «شرکت‌کننده» در توافق است. اگر شورای امنیت سازمان ملل تسلیم خواسته‌های آمریکا نشود ــ امری که با توجه به حق وتوی روسیه و چین تقریباً حتمی است ــ آمریکا تهدید کرده که تحریم‌ها را در قالب مکانیسم ماشه بازمی‌گرداند و آنچه از برجام باقی مانده را از بین می‌برد. چنین چیزی به مثابه سوءاستفاده فاحش از شرطی است که با هدف وادار ساختن ایران به تبعیت از برجام گنجانیده شده و احیای آن در هرگونه توافق آتی سخت و دشوار خواهد بود. در این میان فقط حاکمیت قانون و در نهایت نقش رهبری آمریکا قربانی می‌شود.

در شرایطی که آمار مرگ‌ومیر ناشی از همه‌گیری بیماری در آمریکا رو به افزایش است و دولت فدرال در خصوص واکنش به این مسئله به زحمت افتاده است، بسیاری با بیم و نگرانی نگاهشان به ماست. دولت ترامپ همچنین سازمان جهانی بهداشت را کوچک شمرده و تهدید کرده که این سازمان را از منابع مالی محروم سازد، آن‌هم در مقطعی که سازمان بیش از هرزمانی به این منابع مالی نیاز دارد.

باربارا اسلاوین در پایان اینگونه نتیجه می‌گیرد که در خصوص ایران و بسیاری مسائل دیگر ــ از تغییرات اقلیمی گرفته تا حل‌وفصل منازعه ــ دولت ترامپ یا غایب است یا کارشکنی می‌کند. برای درک پیامدهای چنین رفتار «بدخواهانه‌ای» نیازی نیست دکترای روابط بین‌الملل داشته باشید. در آینده هرگاه آمریکا درخواستی داشته باشد، کشورهای کمتری از این کشور تبعیت خواهند کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 23
  • در انتظار بررسی: 8
  • غیر قابل انتشار: 6
  • سوسان IR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
    93 15
    تحریمها روی ایران اثر نگذاشته اما 4 میلیون حقوق بگیر بی کار و 700 هزار مدیر دولتی مفت خور پدر مردم رو درآورده و جیب ملت رو خالی کرده
    • IR ۱۵:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
      4 12
      آمریکا تهدید کرده که تحریم‌ها را در قالب مکانیسم ماشه بازمی‌گرداند
    • IR ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
      35 14
      سوسان خان یک سوال: ۶۰۰۰ هزار میلیارد تومان در سهام در یک روز را چه کسانی خریدند. سی میلیون نفر ایرانی سهام دار چه کسانی هستند. روزانه هزاران سکه و طلا خریداری شده ملت ، کدام ملت بودند
    • سوسان IR ۱۶:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
      38 4
      اینها به خاطر پولهای بدون پشتوانه است که دولت داده دست مدیرانش وگرنه اقتصاد مولدی وجود نداره تا ثروت سازی بکنه 13 میلیون نفر فعال اقتصادی داریم که حقوق 4 میلیون نفر از دست مزد اونها پرداخت میشه یعنی هر ایرانی باید یک چهرم درامدشو بده به کارمندها یعنی ارزش پول ایرانیان در هر سال 25 درصد میاد پائین این رو باید به مخارج دیگر دولت اضافه کرد که در سال 33 درصد درآمد ایرانیان صرف دولت میشه این در کشورهای پیشرفته فقط هشت درصده آمریکا اگر پول نداشته باشه دولت فدرال رو تعطیل میکنه اما ایران پول چاپ میکنه و از جیب مردم میدزده
  • رضا IR ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
    49 5
    سلام مشرق جان نمیدانم فشار حداکثری آمریکا نتیجه عکس داده یا نه ولی در مورد ما مردم بدبخت از نظر گرانی کمرشکن و مسکن و شغل که نتیجه کاملا درست داده
  • IR ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
    5 24
    آقایون... شورای آتلانتیک نوشته ها......!!!!! دقت دارید که ؟ داخلی نیستناااااا خجالت بکشید
  • IR ۱۶:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
    34 20
    برجام و اعتماد به غرب وحشی از اول اشتباه بود
  • IR ۱۶:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
    10 27
    عجب توی آمریکا علاوه بر احمق هایی که ترامپ فاسد رو سر کار آوردن چند تا عاقل هم پیدا میشه....
  • IR ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
    25 20
    بعد خیانت و عهد شکنی آمریکا، واقعا هر کی دوباره به سمت یانکی های یابو بره کمتر از یه دوگوشه...
  • IR ۱۶:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
    64 21
    توافق بهتر!!!! از کی تروریستهای آمریکایی و برده های اسرائیل صاحب دنیا شدن که برای ایران تعیین تکلیف کنن.
  • IR ۱۶:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
    18 32
    خداییش تحریم آمریکا در حوزه نفت به نفع ایران تمام شد... وابستگی به نفت اونقدر کم شده که قیمت منفی نفت هم نتونست ایران رو فلج کنه
  • IR ۱۶:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
    12 6
    این شورای آتلانتیک اگر جرات داره از حمایت مالی آیپک و صهیونیستها از نمایندگان کنگره و سنا و روسای جمهور آمریکا و تاثیرش در حمایت بی چون و چرا و نوکری اسرائیل کودک کش بنویسه.
  • IR ۱۶:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
    11 2
    چیزی که بیشتر از وحشی گری وظلم و زور آمریکا حرص آدم رو در میاره یکی بی خیالی مجلس ودولت برای یک جهش در جهت قطع وابستگی در کالاهای ضروری و مبارزه با فساد و ایجاد عدالت است(البته فساد نتیجه مفسد بودن قشروسیعی از این مسوولین است) ودوم عده ای که در این وضعیت به وجود آمده دشمنیهای آمریکای خبیث را فراموش می کنند که تمام تلاشش را در دشمنی با ما انجام داده ولی این عده هنوز از سر فساد باطنی امیدوار به این گرگ بد ذات خبیث پلید هستند
  • US ۱۷:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
    22 7
    تحریم ها زندگی مردم رو نابود کرد ریال بی ارزش ترین پول دنیا ست قدرت خرید مردم هر روز کمتر میشه
  • مرتضی IR ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۳
    9 7
    عراق را در برابر ایران آسیب پذیر کند؟ امریکایی های ملعون خبیث از اول به وارونه خوانی تاریخ و وقاحت عادت داشتند،ننگ بر آنها
  • IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۴
    2 7
    نه آمریکا و نه بزرگتر از آن نمیتواند به این کشور آسیبی برساند ، من ترسم از خودی هایی است که در این کشور پست و مقامی دارند اما در جهت منافع استکباری منافقانه و مزورانه و با چراغ خاموش حرکت می کنند.
  • IR ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۴
    2 2
    کاربر 7/24 حرف دل ما را زدی عالی بود
  • وطن پرست DE ۱۶:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۴
    2 3
    از این که تحلیل های امریکایی رو منتشر می کنید ممنونم اما خیلی تحلیل های ضعیفی دارند. تمام حساب کتابشون براین مبناست که میانرو های طرفدار غرب رو سرکار بیارن تا اونها چیزی رو که امریکایی ها لازم دارن بهشون دو دستی تقدیم کنن. مشکل اینجاست که میانه روها باید یا بترسانند و یا وعده بدهند. با درگیری عین الاسد عملا ترساندن دیگه بی معنی شده و اگه هم بخوان به میانه روها امتیاز حداقلی بدن مجبورن خلاف تمام متون اکادمیک خودشون عمل کنن. مثلا باید صد تا هواپیما بدن که یک چیزکی باشه تا اصلاحطلب ها روش مانور بدن اما همین امتیاز ناچیز موجب تقویت دشمنشون می شه. دلیل رسیدن به این نقطه هم توانایی داخلی هست که لازم نیست برای چیزهای ابتدایی امتیازات سنگین بدیم.
  • سعید NL ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۴
    10 2
    میشه یک نفر اسم کشوری رو ببره که با سیاست لجبازی و جنگ طلبانه با دنیا تونسته به موفقیت برسه
    • وطن پرست DE ۱۹:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۴
      2 10
      انگلیس و ایران باستان. اینا فقط دو نمونه بود. شعار های خشگل ولی بی مغز نده.
  • ریزبین IR ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۴
    1 4
    تحریم برای هر کشوری سخت است نباید در برابر کشورهای استعماری تحریم کننده کوتاه آمد باید این سختی های تحریم را به فرصت تبدیل کرد ایران کشوری است که تحریم ها را به فرصت تبدیل کرده است اگر تحریم باعث خودکفایی در بنزین می شود که هم زمان پنج سوپر تانکر نفتکش سوخت به ونزوئلا می برد که شرایط مشابه ما را دارد پس درود بر تحریم .اگر در تحریم در صنایع نظامی و موشکی و فضایی به خود کفایی رسیدیم باید درود بر تحریم فرستاد اما آنچه ایران در این تحریم ها و فشارهای حداکثری کم دارد یک دولت انقلابی و کارآمد انقلابی و وطن پرست است که بتواند اقتصاد ایران را شکوفا و ریشه فساد و رانت و بیماری را بسوزاند و رونق به تولید بدهد ارزش پول ملی را بالا ببرد و رفاه عمومی را به نقطه مطلوب و متناسب با استانداردهای کشورهای پیشرفته برساند که آن هم با مدیریت نیروهای ارزشی و انقلابی انشاالله محقق خواهد شد
  • IR ۰۱:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
    2 4
    بر جام از اول هم کار اشتباهی بود امریکا کشوری دارای فریب وبه شدت دغل باز ودورو ست و غیر قابل اعتماد
  • RO ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
    0 0
    لعنت بر ترامپ حرام زاده نفهم دیوانه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس